Categorie: Welkom

Extra gevaar voor koolmonoxidevergiftiging!

Nieuws, Nieuws 2022, Welkom

Van alle Nederlandse huishoudens heeft maar 35 procent een koolmonoxidemelder. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat recent is gepubliceerd. “In ons land waar 85 procent van de huishoudens afhankelijk is van een cv-ketel voor het verwarmen van de woning, is dat gevaarlijk weinig. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar die je niet ziet, ruikt of proeft”.

Hoe CO-vergiftiging kan ontstaan

Een fout aangesloten of kapotte cv-ketel kan ervoor zorgen dat koolmonoxide (CO) vrijkomt bij het verwarmen van een woning. “Omdat CO onzichtbaar is, merken mensen zonder melder meestal niet dat ze vergiftigd worden. De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griep. Zo vallen jaarlijks zo’n 10 tot 20 doden en worden ten minste 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen”, aldus Schuurmans.

Voorkom CO-vergiftiging

 “Door de hoge energieprijzen deze winter, gaan mensen op zoek naar mogelijkheden om te besparen. Zet altijd een raam op een kier of zet je ventilatierooster open. Zo kan koolmonoxide ontsnappen naar buiten en komt er frisse lucht binnen.”

Hang de CO-melder op de juiste plek

“Zorg dat je de CO-melder op de juiste plek hangt. In de ruimte bij de cv-ketel stijgt CO juist op, en moet de melder aan het plafond. In andere ruimtes plaats je de melder op ademhoogte.”

Om Nederlanders bewust te maken van de risico’s van koolmonoxide starten Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, deze week de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Meer informatie is te vinden op onze pagina over koolmonoxide en op www.co-wijzer.nl.

Welkom op de website van de brandweer Laren Gelderland

Welkom

De brandweerpost Laren Gelderland is onderdeel van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en bestaat uit vijftien enthousiaste vrijwillige brandweermannen en een -vrouw die zich inzetten voor de (brand)veiligheid in Laren en omgeving.

Martijn, Bert, Harm, Leonie, Sander, Herman, Johan, Rick, Arjan, Gijs, André, Marten, Martin, Teun, Barry, Dinant en Marcel