Nieuws

Vlucht met je vluchtplan!

Kun jij, je gezin of huisgenoten veilig buiten komen als er brand uitbreekt? De eerste minuten ben je op jezelf aangewezen. Nadat je 112 hebt gebeld, duurt het even voordat de brandweer er is. Tot die tijd ben je op jezelf aangewezen. Door de aanwezigheid van veel kunststof materialen en elektrische apparatuur breidt een woningbrand zich snel uit. Vaak heb je maar drie minuten om jezelf te redden. Door rook worden de trap en overloop onherkenbaar en soms niet of zeer moeilijk te bereiken. Door de zwarte, dikke en giftige rook zie je niets meer en ademen gaat moeizaam. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je moet vluchten bij brand. Een vluchtplan helpt daarbij.

Onderdelen van het vluchtplan

Een rookmelder waarschuwt je als er brand is. Daardoor kun je tijdig vluchten. Maar ondanks de melder zal er al zoveel rook zijn, dat je er last van hebt bij het vluchten. Hier moet je je op voorbereiden.

 1. Bepaal vooraf de snelste en veiligste vluchtroute uit je huis. Rook stijgt op. Vlucht daarom van boven naar beneden. En bij voorkeur naar de straatkant. Zo kunnen hulpverleners je zien en bereiken.
 2. Bepaal een tweede vluchtroute voor als de eerste is geblokkeerd.
 3. Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet.
 4. Kies een vluchtkamer voor als de tweede vluchtroute ook is afgesloten. Liefst een kamer aan de straatkant of een balkon, zodat de brandweer erbij kan. Spring niet naar beneden! Wacht op hulp.
 5. Spreek af wie voor welk(e) baby, kind, oudere of huisdier zorgt.
 6. Spreek een vaste plek af voor de huissleutels.
 7. Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter je. Een deur kan wel 20 minuten een brand tegenhouden.

Tips voor een vluchtplan

 • Zorg ervoor dat vluchtroutes vrij zijn van spullen. Leg bijvoorbeeld geen kleding op de trap. Dan kun je niet struikelen.
 • Bepaal na een verbouwing of je je vluchtplan moet aanpassen.
 • Laat jonge kinderen niet alleen thuis. Kan dit niet anders, zorg er dan voor dat zij door de voor- of achterdeur kunnen vluchten en oefen het vluchtplan met je kinderen.
 • Zorg ervoor dat er geen afgesloten deuren zijn zonder sleutels binnen handbereik.

En als er echt brand uitbreekt

 • Blijf kalm.
 • Waarschuw huisgenoten.
 • Verlaat via de kortste weg de woning.
 • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je.
 • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer.
 • Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is.
 • Bel 112 en vertel je naam en volledige adres.
 • Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

Storm en wateroverlast: wie bel je dan?

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.

Download hier de flyer

Woningbrand Stobbendijk Markelo

Zondagmiddag 19 april zijn de brandweerkorpsen van Markelo en Laren omstreeks kwart over vier gealarmeerd voor een woningbrand aan de Stobbendijk in Markelo. Er werd een brand gemeld in het dak van een rietgedekte woning

De brandweer schaalde snel op om voldoende bluswater ter plaatste te krijgen. Daarvoor werden twee waterwagens en een watertransportsysteem ingezet.

De brand werd opgeschaald tot classificatie ‘middelbrand’ waarbij de volgende korpsen en voertuigen werden ingezet:

 • Tankautospuit Markelo,
 • WTS Markelo,
 • Tankautospuit Laren,
 • Hoogwerker Rijssen,
 • Waterwagen Laren,
 • Waterwagen Holten.

De woning liep als gevolg van de brand aanzienlijke brandschade op. De brandweer kon voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar belendende gebouwen.

Foto: Jan Willem Klein Horstman
Foto: Jan Willem Klein Horstman
Foto: Dion Teela

Coronavirus Covid-19

Dit is een situatie die we niet even met onze tankautospuit alleen kunnen oplossen! Deze situatie moeten we met iedereen samen tot stoppen brengen. Om de woorden van onze burgemeester van de gemeente Lochem (S. Van ‘t Erve) te citeren:

“Ik herhaal dringend mijn oproep aan iedereen om de maatregelen na te leven. Ik realiseer me dat het van iedereen veel vraagt en dat het ingrijpt in ieders dagelijks leven. Ik waardeer enorm de inzet die ik de afgelopen tijd al heb gezien. Laten we goed naar elkaar blijven omkijken en de maatregelen opvolgen!”

Als brandweerorganisatie blijven wij voor de bevolking klaarstaan. We letten extra op onze personeelsbezetting en nemen extra hygiënemaatregelen wanneer wij worden ingezet. Ook gaan onze oefenmomenten momenteel niet door.

Storm Ciara 9 februari 2020

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Bij accuut gevaar bel 1-1-2.

Bij geen accuut gevaar en betreft het de openbare ruimte? Bel uw gemeente 0900-9552 (Circulus Berkel / Gemeente Lochem)

Lintjesregen, jubilarissen en afscheid bij Larense brandweer

Op de jaarlijkse korpsavond van de brandweerkorpsen uit de gemeente Lochem werden dit jaar aan zes brandweervrijwilligers van de post een lintje uitreikt. Respectievelijk Herman Schoneveld, Martin Zomer, André van de Pol, Teun Koeslag, Bert Haijtink en Marcel Hekkelman werden koninklijk onderscheiden.

Daarnaast waren en twee jubilarissen; Rick Welmer (12,5 jaar) en Herman Schoneveld (25 jaar) en nam de post afscheid van André van de Pol als actief brandweerman.

Op verschillende plekken in Gelderland krijgen voor het einde van het jaar vrijwillige brandweermannen en- vrouwen nog een koninklijke onderscheiding. In de gemeente Lochem werden er zaterdagavond liefst 23(!) uitgereikt.

De regels veranderen namelijk. Normaal gesproken kan ieder lid van de vrijwillige brandweer na 20 jaar een lintje krijgen. Dat wordt anders, aldus de Kanselarij der Nederlandse Orden. Vanaf 1 januari 2020 wordt gekeken wat iemand precies heeft gedaan als vrijwilliger en is het aantal jaren dat iemand lid is niet meer bepalend.

André van de Pol met ‘brandweerpensioen’

Maandagavond 30 september j.l. heeft brandweer Laren op ludieke wijze afscheid genomen van brandweercollega André van de Pol. André heeft zich bijna 30 jaar actief ingezet voor de Larense brandweer!

Even na half negen ‘s avonds werd André gealarmeerd voor zijn ‘laatste uitruk’. Onder politie-escorte kwam André op het plaats incident aan waar hij zijn vrouw, dochter en schoon-dochter mocht bevrijden uit een auto.

Brandweer Laren bedankt André hartelijk voor zijn inzet voor de brandweer en de Larense gemeenschap!

Brandpreventieweken 2019

Brandweer zoekt speurneuzen!

De campagne ‘Brandweer zoekt speurneuzen!’ is gericht op kinderen van 9 tot en met 12 jaar die we op speelse en interactieve wijze brandveilig gedrag zullen aanleren. We gaan hen aanleren hoe brand met elektrische apparaten ontstaat. Als je als kind begrijpt welke factoren er voor zorgen dat er brand ontstaat (de branddriehoek), leren we ze dus ook hoe ze brand kunnen voorkomen. Van afleren (van fout gedrag) naar aanleren (van goed gedrag).

Het thema ‘De brandweer zoekt speurneuzen!’ sluit aan bij de belevingswereld van een kind. Een verbrand mobieltje, een verbrande laptop, een verbrand verlengsnoer of een omgevallen lamp die brand in bed heeft veroorzaakt. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen dingen zelf uitvinden en onderzoeken. Via deze weg beklijft kennis.

We vragen de speurneus; Hoe is deze brand ontstaan? De speurneus gaat met interactief campagnemateriaal in een aantal stappen terug naar de bron, waardoor hij/zij zelf kan verklaren welke factoren uit de branddriehoek verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de brand. Deze kennis zal hij/zij vervolgens ook naar andere brandoorzaken kunnen vertalen. Daarnaast kunnen we de speurneuzen opdrachten geven, bijvoorbeeld in de eigen woning zoeken naar brand(on)veilige situaties en deze terugkoppelen. Denk hierbij aan de scootmobiel van grootouders en de elektrische fiets van ouders.