Extra gevaar voor koolmonoxidevergiftiging!

Nieuws, Nieuws 2022, Welkom

Van alle Nederlandse huishoudens heeft maar 35 procent een koolmonoxidemelder. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat recent is gepubliceerd. “In ons land waar 85 procent van de huishoudens afhankelijk is van een cv-ketel voor het verwarmen van de woning, is dat gevaarlijk weinig. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar die je niet ziet, ruikt of proeft”.

Hoe CO-vergiftiging kan ontstaan

Een fout aangesloten of kapotte cv-ketel kan ervoor zorgen dat koolmonoxide (CO) vrijkomt bij het verwarmen van een woning. “Omdat CO onzichtbaar is, merken mensen zonder melder meestal niet dat ze vergiftigd worden. De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griep. Zo vallen jaarlijks zo’n 10 tot 20 doden en worden ten minste 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen”, aldus Schuurmans.

Voorkom CO-vergiftiging

 “Door de hoge energieprijzen deze winter, gaan mensen op zoek naar mogelijkheden om te besparen. Zet altijd een raam op een kier of zet je ventilatierooster open. Zo kan koolmonoxide ontsnappen naar buiten en komt er frisse lucht binnen.”

Hang de CO-melder op de juiste plek

“Zorg dat je de CO-melder op de juiste plek hangt. In de ruimte bij de cv-ketel stijgt CO juist op, en moet de melder aan het plafond. In andere ruimtes plaats je de melder op ademhoogte.”

Om Nederlanders bewust te maken van de risico’s van koolmonoxide starten Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, deze week de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Meer informatie is te vinden op onze pagina over koolmonoxide en op www.co-wijzer.nl.

Wij zoeken nieuwe collega’s!

Nieuws, Nieuws 2022

Werken bij de brandweer brengt actie, uitdaging en afwisseling in je leven. Je staat klaar voor je buren, je dorp of stad. Zij mogen altijd een beroep op je doen. Je laat al het werk vallen, want iedere seconde telt en jij bent degene die het verschil kan maken. Samen met je brandweercollega’s doe je ontzettend belangrijk werk, werk om trots op te zijn.

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een goede gezondheid en conditie
  • Je hebt minimaal vmbo werk- en denkniveau
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanleveren
  • Je woont en/of werkt in de buurt van de kazerne

Dit is het moment om in te stappen! 

Spannend en uitdagend werk, een fantastisch en hecht team. En, misschien wel het allerbelangrijkste, de mogelijkheid je zinvol in te zetten voor je omgeving. Grijp die kans en stap in bij Brandweer Laren! 
Er is een brand of ongeval en de brandweer gaat ter plaatse. Het klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Het team van Brandweer Laren bestaat volledig uit vrijwilligers (momenteel 17). Vooral op werkdagen merken we dat er krapte ontstaat in de bezetting. 

Het werven van nieuwe teamleden is bij ons een continu proces. Het gaat om nieuwe teamleden die vooral overdag snel ter plaatse kunnen zijn. Het is logisch dat je niet altijd paraat kunt staan. Daarom is de ploeg groter dan de bezetting die nodig is om uit te rukken. We hebben ongeveer 40 uitrukken per jaar.

Neem vrijblijvend contact op met postcommandant Barry Schoenmakers telefoonnummer 06-23959729.

Aanhoudende droogte zorgt voor extra inzet brandweer

Nieuws

Door de aanhoudende droogte loopt het gevaar voor brand in de natuur erg snel op. De Larense brandweer is de afgelopen twee weken zes keer gealarmeerd voor kleinere en grotere buitenbranden in de omgeving. De brandweer roept burgers op om samen te voorkomen dat er brand ontstaat in de natuur. Ook al staan er nu enkele regenbuien in de voorspellingen, de komende tijd is de natuur nog zeer kwetsbaar voor brand!

Bosbrand aan de Lindeboomsweg in Barchem 14 augustus 2022

Welkom nieuwe leden, huldiging en afscheid brandweervrijwilligers

Nieuws, Nieuws 2022

De 5 brandweerposten van de gemeente Lochem op 19 maart 2022 – t.w. Almen, Barchem, Gorssel, Laren en Lochem. Zaterdagavond 19 maart jl. vond bij Landhotel de Hoofdige Boer in Almen de huldigingsavond voor de brandweerposten van de gemeente Lochem plaats. Tijdens deze avond zijn nieuwe leden verwelkomd, jubilarissen gehuldigd en is er afscheid genomen van enkele vrijwilligers.

Post Laren

Nieuwe leden: Dion Eggink en Jort Wezenberg
Jubilea: Martijn Welmer en Barry Schoenmakers (12.5 jaar), Johan Hoentjen (20 jaar)
Afscheid: Herman Schoneveld (27 jaar), Teun Koeslag (33 jaar), Bert Haijtink en Theo Beuzel (34 jaar)

3e plaats Vaardigheidstoets TAS-HD in Elburg

Nieuws, Nieuws 2022

De wedstrijdploeg van de post Laren heeft op zaterdag 12 maart deelgenomen aan de vaardigheidstoets klassen TAS-HD in Elburg. Daarbij heeft de ploeg een knappe 3e plaats behaald en heeft zich daarmee geplaatst voor de gewestelijke wedstrijd TAS-HD op 7 mei in Roden.

Vaardigheidstoetsen worden georganiseerd door het ABWC. Voor meer informatie zie de website van het ABWC.

De succesvolle ploeg bestond op 12 maart uit: Marten Beuzel (bevelvoerder), Sander Koeslag (chauffeur/voertuigbediener), Rick Welmer (manschap), Martijn van de Pol (manschap, Barry Schoenmakers (manschap) en Johan Hoentjen (manschap).

Schade door storm Eunice

Nieuws, Nieuws 2022, Uitrukken

Vrijdagmiddag 18 februari omstreeks 17.00 uur is de brandweer Laren opgeroepen om te kazerneren. Dit kazerneren wordt gedaan om de meldkamer te ontlasten bij grote aantallen alarmeringen. Het aantal schademeldingen door de storm liep omstreeks die tijd ’s middags zo hoog op dat besloten werd om regionaal de brandweerkazernes te bemensen.

Meerdere meldingen kwamen bij de Larense brandweer binnen van bomen over de weg. Onder andere aan de Broekdijk, Kempstraat, Holterweg, Dijkmansweg, Verwoldseweg, Wittendijk en Ooldselaan waaiden meerdere bomen om, waardoor de wegen voor doorgaand verkeer verspert waren. Langs de Holterweg waaide een boom om waardoor ook de waterleiding kapot werd getrokken door de wortels en het wegdek beschadigd raakte. Met als gevolg meerdere woningen zonder water.

Omstreeks 23.00 uur was de storm over haar hoogtepunt heen en liep het aantal meldingen terug. Waarna het kazerneren regionaal werd opgeheven.

112 NL App

Nieuws, Nieuws 2022

Mensen die niet goed kunnen horen en/of spreken, kunnen vanaf 12 januari 2022 via een app de meldkamer bereiken. Ook voor mensen die de Nederlandse of Engelse taal niet beheersen is de app geschikt.

Wie de app downloadt kan daarin persoonlijke kenmerken aangeven. Deze kenmerken worden dan bij een melding meegestuurd aan de meldkamer, zodat de centralisten beter en sneller kunnen helpen.

De app is voor iedereen te downloaden en vormt een aanvullende manier om de hulpdiensten in Nederland te bereiken.

De app kun je downloaden in de bekende appstores.

Meer informatie vind je in deze flyer. Hieronder vind je de informatie uitgeschreven.

Hoeveel CO-melders heb jij nodig?

Nieuws 2021

Alleen een koolmonoxidemelder (CO-melder) waarschuwt jou op tijd voor een levensgevaarlijke situatie in huis. Maak je huis veilig!

Herken jij een CO-vergiftiging?

Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. De symptomen lijken erg op bijvoorbeeld een griepje en worden daardoor vaak te laat herkent. Herken jij ze?

Elk jaar overlijden er in Nederland 5 tot 10 mensen, worden er ongeveer 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis en worden honderden gewonden behandeld op de EHBO als gevolg van een CO-vergiftiging. Een CO-vergiftiging is levensgevaarlijk. Heel belangrijk dus dat je de symptomen van een CO-vergiftiging snel herkent. Maar wat zijn die symptomen?

De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op die van andere aandoeningen zoals griep. Bovendien komt een CO-vergiftiging meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen. Daardoor wordt een CO-vergiftiging, ook door hulpverleners, vaak te laat gezien. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is, dan kunnen een paar simpele vragen helpen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?

Een acute CO-vergiftiging kan variëren van mild tot ernstig en herken je aan:

  • Milde vergiftiging → hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien.
  • Matige vergiftiging → verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.
  • Ernstige vergiftiging → verlaagde bloeddruk, verminderde doorbloeding van het hart, toevallen, longoedeem, hartritmestoornissen, hartstilstand, ademhalingsstilstand en coma.

Wil je meer informatie over koolmonoxide? Kijk dan op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxide/ of kijk op https://www.co-wijzer.nl