Hoeveel CO-melders heb jij nodig?

Alleen een koolmonoxidemelder (CO-melder) waarschuwt jou op tijd voor een levensgevaarlijke situatie in huis. Maak je huis veilig!

Herken jij een CO-vergiftiging?

Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. De symptomen lijken erg op bijvoorbeeld een griepje en worden daardoor vaak te laat herkent. Herken jij ze?

Elk jaar overlijden er in Nederland 5 tot 10 mensen, worden er ongeveer 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis en worden honderden gewonden behandeld op de EHBO als gevolg van een CO-vergiftiging. Een CO-vergiftiging is levensgevaarlijk. Heel belangrijk dus dat je de symptomen van een CO-vergiftiging snel herkent. Maar wat zijn die symptomen?

De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op die van andere aandoeningen zoals griep. Bovendien komt een CO-vergiftiging meestal voor in het stookseizoen, dat samenvalt met het griepseizoen. Daardoor wordt een CO-vergiftiging, ook door hulpverleners, vaak te laat gezien. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is, dan kunnen een paar simpele vragen helpen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?

Een acute CO-vergiftiging kan variëren van mild tot ernstig en herken je aan:

  • Milde vergiftiging → hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien.
  • Matige vergiftiging → verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.
  • Ernstige vergiftiging → verlaagde bloeddruk, verminderde doorbloeding van het hart, toevallen, longoedeem, hartritmestoornissen, hartstilstand, ademhalingsstilstand en coma.

Wil je meer informatie over koolmonoxide? Kijk dan op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxide/ of kijk op https://www.co-wijzer.nl

Vergelijkbare berichten