Categorie: Nieuws 2020

Nederland in lockdown

Geen categorie, Nieuws, Nieuws 2020

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot tenminste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

Geen spoed, wel brandweer ter plaatse nodig? Bel 0900-0904

Nieuws, Nieuws 2020

Heb je de brandweer ter plaatse nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan bel je vanaf 12 oktober 0900-0904. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties.

Met dit nieuwe landelijke nummer beschikt de brandweer voortaan over één ingang voor alle meldingen zonder spoed. Op die manier blijft 112 vrij voor alle levensbedreigende situaties.

24 uur per dag bereikbaar

Het nummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar. Na het inspreken van de plaatsnaam wordt de beller doorverbonden met de regionale meldkamer van de brandweer. Hiermee komt een einde aan het tijdperk waar elke regio een eigen telefoonnummer had om de brandweer in geen-spoed situaties te bereiken.

Geen spoed

Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een vermoeid paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. Voor zulke situaties bel je  voortaan 0900-0904.

Meer informatie over het landelijke geen-spoednummer vind je op brandweer.nl/geenspoed.

‘Zo’n woningbrand gun je je ergste vijand niet’

Nieuws, Nieuws 2020

In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas, toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen, maar me realiseerde dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug´, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte. Vandaag starten de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland de campagne ‘Rookmelders redden levens’ om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken. ‘Belangrijk,´ zegt Chantal, ‘want al wist ik met mijn gezin nog net veilig te vluchten, de impact is tot vandaag aan toe voelbaar.´

Chantal en haar gezin werden twee jaar geleden in een keer uit hun normale leven weggerukt toen de oplader van de elektrische scooter in brand vloog en de brand oversloeg naar hun huis. Het huis brandde volledig uit en moest worden gesloopt. `Mijn man werd wakker van een harde knal en toen hij op de vide ging kijken zag hij dat er beneden brand was en riep ‘brand! Eruit!’ Ik rende direct naar mijn dochter, toen drie jaar oud. Ik probeerde haar lievelingsknuffel nog mee te nemen, maar dat is in de haast niet meer gelukt. Eenmaal buiten in de achtertuin zagen we de vlammen al boven het dak uit komen. Op dat moment sta je vol adrenaline en voel je nog geen emoties. Maar het leven wordt al snel heel complex. Je staat letterlijk op straat. We zijn in de afgelopen twee jaar maar liefst acht keer verhuisd.`

Rookmelders redden levens

Dat een brand zich razendsnel ontwikkelt kan Joost Ebus, onderzoeker-adviseur bij de Brandweeracademie en lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken, bevestigen: `Ik zie het dagelijks in mijn werk als brandonderzoeker. Dat de giftige rook bij brand dodelijk is, weten we al langer. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen vier minuten ontstaan, mede door het meubilair zoals je dat in de meeste woningen ziet. Nieuw onderzoek van de Brandweeracademie* toont aan dat zelfs een klein brandje in een bank ervoor kan zorgen dat de giftige rook binnen twee minuten ook andere ruimtes en zelfs andere woningen kan binnendringen. Zeer verontrustend. Vroege ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen.`

Wettelijke verplichting

Afgelopen april mocht Chantal met haar gezin na twee jaar in hun herbouwde huis trekken: `Ik ben nu veel meer bezig met brand. Bang om het nog een keer mee te maken. We hebben in het nieuwe huis twee extra trappen laten maken als vluchtroutes en we hebben gekoppelde rookmelders opgehangen. Zo’n brand gun je je ergste vijand niet.`Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Ebus: `Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen, goed onderhouden worden en een batterij hebben die 10 jaar meegaat. Ik zie het nog te vaak dat ik bij een uitgebrande woning kom en de rookmelders nog in de verpakking of zonder batterij op de kast lagen. Op de website rookmelders.nl vind je welke rookmelders goed zijn en waar je ze moet plaatsen.´ Ebus adviseert niet alleen op de gangen, maar ook in elke slaapkamer een rookmelder te plaatsen: `We zien in het onderzoek van de Brandweeracademie hoe onvoorspelbaar de giftige rook zich door je huis kan verspreiden. Het komt vanuit de brandruimte via de stopcontacten en kabelgoten andere kamers binnen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten.´

Storm en wateroverlast: wie bel je dan?

Nieuws, Nieuws 2020

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.

Download hier de flyer

Woningbrand Stobbendijk Markelo

Nieuws, Nieuws 2020

Zondagmiddag 19 april zijn de brandweerkorpsen van Markelo en Laren omstreeks kwart over vier gealarmeerd voor een woningbrand aan de Stobbendijk in Markelo. Er werd een brand gemeld in het dak van een rietgedekte woning

De brandweer schaalde snel op om voldoende bluswater ter plaatste te krijgen. Daarvoor werden twee waterwagens en een watertransportsysteem ingezet.

De brand werd opgeschaald tot classificatie ‘middelbrand’ waarbij de volgende korpsen en voertuigen werden ingezet:

  • Tankautospuit Markelo,
  • WTS Markelo,
  • Tankautospuit Laren,
  • Hoogwerker Rijssen,
  • Waterwagen Laren,
  • Waterwagen Holten.

De woning liep als gevolg van de brand aanzienlijke brandschade op. De brandweer kon voorkomen dat het vuur zich uitbreidde naar belendende gebouwen.

Foto: Jan Willem Klein Horstman
Foto: Jan Willem Klein Horstman
Foto: Dion Teela

Coronavirus Covid-19

Nieuws, Nieuws 2020

Dit is een situatie die we niet even met onze tankautospuit alleen kunnen oplossen! Deze situatie moeten we met iedereen samen tot stoppen brengen. Om de woorden van onze burgemeester van de gemeente Lochem (S. Van ’t Erve) te citeren:

“Ik herhaal dringend mijn oproep aan iedereen om de maatregelen na te leven. Ik realiseer me dat het van iedereen veel vraagt en dat het ingrijpt in ieders dagelijks leven. Ik waardeer enorm de inzet die ik de afgelopen tijd al heb gezien. Laten we goed naar elkaar blijven omkijken en de maatregelen opvolgen!”

Als brandweerorganisatie blijven wij voor de bevolking klaarstaan. We letten extra op onze personeelsbezetting en nemen extra hygiënemaatregelen wanneer wij worden ingezet. Ook gaan onze oefenmomenten momenteel niet door.

Storm Ciara 9 februari 2020

Nieuws, Nieuws 2020

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Bij accuut gevaar bel 1-1-2.

Bij geen accuut gevaar en betreft het de openbare ruimte? Bel uw gemeente 0900-9552 (Circulus Berkel / Gemeente Lochem)

Bosbranden in Nederland net zo hevig als in Australië?

Nieuws, Nieuws 2020

Deze week is de inzamelingsactie van Zapp voor Australië gestart: Zapp Your Planet: SOS Koala. Inmiddels zijn er meer dan een miljard dieren omgekomen. Bosbranden kunnen over de hele wereld ontstaan. Kunnen deze branden in Nederland net zo hevig worden als in Australië? WNF-ambassadeur Janouk Kelderman gaat het checken bij de brandweer in Laren Gld.