Brandveilige feestdagen
Heeft u de doos met kerstspullen al van de zolder gehaald? Veel mensen gaan de komende dagen aan de slag om de kerstboom op te tuigen. Kerststukjes, verlichting, kaarsen, alles wordt uit de kast getrokken om een gezellige kerstsfeer te creëren. Maar is uw kerstversiering eigenlijk wel brandveilig?
Tien tips
Een brand tijdens de feestdagen is iets waar u natuurlijk liever niet aan denkt. Graag geven wij u tien tips om de feestdagen brandveilig te kunnen vieren.
- Koop alleen versiering die brandvertragend is. Dit staat op de verpakking vermeld. Goede versiering is moeilijk ontvlambaar. Twijfelt u, vraagt u er dan naar bij de verkoper of de fabrikant.
- Wees voorzichtig met sfeerhaarden, sfeerlichtjes of warmhouders die verwarmd worden met brandgel of bio-ethanol. Deze stoffen zijn zeer brandbaar.
- Zorg voor elektrische verlichting met het Kemakeurmerk. Dit keurmerk verzekert u van een brandveilig apparaat. U vindt het keurmerk op de verpakking.
- Doe de kerstverlichting uit als u niet thuis bent of zodra u naar bed gaat. Haal dan alle stekkers uit het stopcontact.
- Steek geen kaarsen aan in droge kerststukjes. Let vooral op bij dennentakken, want die zijn zeer brandgevaarlijk.
- Let op kaarsen die op de rand van de tafel staan, of vlakbij gordijnen.
- Zorg dat de versiering niet te dicht bij apparaten hangt die warm worden, zoals spotjes en halogeenverlichting, en hang de versiering niet over lampenkappen.\
- Zet de kerstboom in de hoek van de kamer, zodat de boom niet kan omvallen als u er langs loopt. Bovendien houdt u dan een vluchtroute vrij, voor het geval er brand mocht uitbreken.
- Kijk uit met huisdieren en kerstversiering. Zij zien het al snel als speelgoed en kunnen de boom dan gemakkelijk omver trekken.
- Test maandelijks uw rookmelder, schaf een blusdeken aan en oefen de vluchtroute eens met uw kinderen.
Meer informatie over het voorkomen van woningbrand en veiligheid vindt u op www.vnog.nl