Twee gaslekkages in Laren

Dinsdag 4 september is de Larense brandweer tot twee keer toe uitgerukt voor een gaslekkage aan de Oude Deventerweg en aan de Sportparkweg in Laren.

Door graafwerkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk ontstonden twee gaslekkages. De lekken zijn door de brandweer afgedicht en de komst van leidingbeheerder Liander werd afgewacht om de leiding te repareren. De brandweer wordt bij een lekkage van gas al snel gealarmeerd. De kans op explosie of ophoping op ongewenst plaatsen zijn bij een gaslekkage namelijk groot.

In beide gevallen kon het lek door de aannemer en de brandweer snel worden gedicht, waardoor het gevaar werd weggenomen.

 

Schuurbrand na blikseminslag

Maandag 13 augustus omstreeks 14.00 uur werden de Larense en Almense brandweer tegelijkertijd opgeroepen voor een schuurbrand aan de Katgershoek in Laren. De tankautospuiten van Laren en Almen alsmede de waterwagen van Laren rukten uit.

Buren zagen dat er rook uit een leegstaande varkensschuur kwam nadat vlakbij de bliksem was ingeslagen, en alarmeerden daarop de brandweer. De brand in de schuur kon door de brandweer snel worden geblust. Door de blikseminslag ontstond er ook schade aan de elektrische installatie in de nabij gelegen woning. De bewoner liep enkele verwondingen op bij het in allerijl verplaatsen van vee in een naastgelegen schuur.

Strobalen in brand in Vorden

De Larense brandweer is maandag 2 juli uitgerukt om assistentie te verlenen aan de brandweer Vorden bij een brand in een veld met strobalen aan De Leuke in Vorden.

Het vuur greep door het droge veld en de harde wind snel om zich heen. De brandweer kon de brand op tijd tegenhouden op een overgang van het veld naar een aangelegen tuin. De blusvoertuigen van  Vorden, Laren en Ruurlo werden voor de bluswerkzaamheden ingezet, ondersteund door twee waterwagens uit Vorden en Doetinchem.

Forse schuurbrand in Bathmen

De brandweerkorpsen van Bathmen, Laren en Deventer zijn maandagavond 12 juni uitgerukt voor een schuurbrand aan de Bronsvoorderdijk in Bathmen. Een schuur met daarin opslag van goederen en openhaardhout brandde geheel af. Door de gunstige windrichting liep een nabijgelegen woning geen gevaar.

De brandweer zetten twee tankautospuiten en een eenheid voor waterwinning (WTS) in.

Schade door storm

Donderdagavond 23 februari trok storm Doris over Nederland. De Larense brandweer kreeg omstreeks half zes ‘s middags de eerste melding van stormschade uit Harfsen. Niet snel daarna kwam het bericht dat alle brandweerkorpsen in de regio Gelderland moest kazerneren (stand-by staan in de kazerne) om verwachtte hoeveelheid meldingen af te handelen.

De procedure extreem weer werd opgestart in de regio en dat gebeurt als de meldkamer veel meldingen verwacht te moeten verwerken.

De aantallen schadegevallen vielen in de omgeving Laren mee. Op vier plekken was de inzet van de brandweer noodzakelijk. Het betref allemaal bomen die omgewaaid waren over het wegdek en eentje op  een auto.

 

Schuurbrand aan de Weggelhorst

De korpsen Almen en Laren zijn donderdagochtend 9 februari uitgerukt voor een schuurbrand aan de Weggelhorst in Lochem.

De eigenaar ontdekte omstreeks kwart over vijf ‘s ochtends dat er brand was in één van zijn schuren waarin jongvee stond. De eigenaar heeft direct de dieren geëvacueerd en de brandweer gealarmeerd. Alle kalveren konden op tijd in veiligheid worden gebracht.

De brandweer kon overslag van de brand naar een aangrenzende schuur voorkomen en haalde daarvoor water uit het nabijgelegen Twenthekanaal. Uit voorzorg kwam ook een watertransportsysteem uit Lochem en een hoogwerker uit Zutphen ter plaatse, deze hoefden niet te worden ingezet. Omstreeks zeven uur kon het sein ‘brandmeester’ worden gegeven. Een gedeelte van de schuur kan als verloren worden beschouwd.

Schoorsteenbrand

Donderdagavond 19 januari is de Larense brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Markeloseweg in Laren. Omdat we deze avond aan het oefenen op de kazerne konden we snel uitrukken naar het adres.

Op voorhand worden bij een schoorsteenbrand in een woning met een rietenkap twee tankautospuiten gealarmeerd waarop de korpsen Laren en Lochem uitrukten.

Ter plaatse bleek het probleem onderin het rookkanaal te zitten achter de kachel. Door het onderste gedeelte van het rookkanaal te verwijderen kon de schoorsteenbrand in de kiem worden gesmoord.

 

Schoorsteenbrand in woonboerderij

In een woonboerderij aan de Ooldselaan in Laren werd maandagavond 16 januari een schoorsteenbrand gemeld. Omdat de woonboerderij is voorzien van een rieten kap werd door de brandweer direct met twee tankautospuiten en een hoogwerker uitgerukt. De korpsen Laren en Almen kwamen ter plaatse, evenals de hoogwerker uit Deventer.

Na controle van het rookkanaal bleek het probleem bovenin het kanaal te zitten. Door van onderaf te vegen en van bovenaf te controleren kon het rookkanaal schoongeveegd worden.