Eerste hulp bij brandwonden

Een jaar geleden heeft de Nederlandse Brandwonden Stichting naar aanleiding van onderzoek en nieuwe inzichten, de adviezen voor eerste hulpregels bij brandwonden aangepast.

In tegenstelling tot het oude advies, wordt nu geadviseerd om direct alle kleding en een eventuele luier uit te doen en om sieraden te verwijderen. Eerst werd geadviseerd om alleen kleding te verwijderen die niet aan de wond kleefde. Dit advies is aangepast omdat in de praktijk bleek dat de brandwond niet altijd goed gekoeld werd, omdat deze door de kleding niet goed zichtbaar was.

Folie op de wond
Wat ook nieuw is, is het advies om de wond na het koelen te bedekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. Eerst werd geadviseerd om alleen steriel verband of een schone doek te gebruiken. Het gebruik van plastic huishoudfolie is nieuw. Dit is gedaan omdat plastic huishoudfolie makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en de brandwond goed zichtbaar blijft, zodat een arts deze kan beoordelen. Het is wel belangrijk om het huishoudfolie in lagen aan te brengen, en niet het lichaamsdeel te omwikkelen. Dit om afknellinggevaar te voorkomen.

Eerste Hulpregels bij brandwonden
Na de aanpassing zijn dit de belangrijkste eerste hulpregels:

  1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw, zacht-stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier
  2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt, koel alleen de wond.
  3. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
  4. Smeer niets op de brandwond.
  5. Houd het slachtoffer warm met een deken.
  6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
  7. Vervoer het slachtoffer, als dat mogelijk is, zittend.

Download hier de folder!

Vergelijkbare berichten