| |

Rook is dodelijk: hang rookmelders op

Wees giftige gassen voor met een rookmelder!

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook.

Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. De meeste slachtoffers bij brand vallen dan ook door het inademen van rook. Rookmelders zijn dus van levensbelang!

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Omdat alleen je gehoor werkt als je slaapt, is het geluid van een rookmelder zo belangrijk. Het geeft je de tijd om te vluchten.

De beste rookmelder
Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden, of dat er een batterij in de melder zit die tien jaar meegaat. Vaak halen mensen een lege batterij uit de rookmelder om van het gepiep af te zijn. Maar vervolgens komt het er niet van om een nieuwe batterij te plaatsen en is de rookmelder dus nutteloos. Een rookmelder met een batterij die tien jaar werkt, is bij aanschaf wel duurder, maar levert veel gemak omdat je niet jaarlijks een nieuwe batterij hoeft te kopen en te plaatsen.

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

Wil je meerdere melders in huis ophangen? Zorg er dan voor dat de melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit kan tegenwoordig draadloos. Als een melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Dit laatste is ook handig als je bijvoorbeeld boven een winkel of café woont, of als jij of je buurman of -vrouw zonder hulp niet veilig buiten kunnen komen in geval van brand.

Werking en onderhoud rookmelder
De meeste rookmelders – ook wel brandmelders genoemd – maken gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Omdat je rookmelder afgaat als er rook bij de lichtbron komt, is het belangrijk om deze schoon te houden. Als er teveel stof ophoopt in de melder, kan hij niet meer goed functioneren. Maak de melder daarom een keer per jaar stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje, bijvoorbeeld wanneer je de batterij vervangt.

De batterij van je rookmelder
De batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Tip: plak een sticker op de melder met de datum wanneer de batterij weer aan vervanging toe is. Op die manier weet je precies wanneer de batterij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een piepsignaal. Overigens zijn er ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat. Meer informatie hierover kun je opvragen bij het team brandveilig leven van jouw regio of een bouwmarkt bij jou in de buurt.

De beste plek voor je rookmelder

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

Er zijn speciale rookmelders te koop voor doven en slechthorenden.

Meer informatie?

 

Vergelijkbare berichten