Blijf uit de rook!

Wat gebeurt er bij brand?

In Nederland breekt zo’n 100 keer per dag brand uit. Meestal buiten, denk aan een auto- of bosbrand. Maar ook binnen, in bijvoorbeeld huizen of bedrijfspanden. Veel mensen in de buurt van een incident ondernemen geen verdere acties als de hulpdiensten zijn gewaarschuwd. Of erger: ze gaan kijken. Behalve dat toeschouwers hinderlijk kunnen zijn voor hulpverleners, lopen ze zelf ook nog gevaar door schadelijke rook. Ramptoerisme is dus voor niemand goed.

Waar vuur is, is rook!

Verbranding is een chemische reactie met rook en as als eindstoffen. Die rook kan zich razendsnel tot wel honderden meters verspreiden. Toeschouwers of omwonenden zitten er al snel middenin. Met het gevaar dat ze rook binnen krijgen. Wanneer een brand geblust wordt daalt de temperatuur van het vuur en de rook waardoor meer schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Daarnaast zal de rook minder goed stijgen waardoor deze lager blijft hangen en meer mensen rook kunnen inademen.

Rook is altijd schadelijk

Schone rook bestaat niet. Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, (tuin)afval, papier, schoon hout, olie of plastic. Een huis of een bos. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en langdurige klachten kunnen veroorzaken. Ook bij een woningbrand of een bosbrand komen veel schadelijke stoffen vrij. Bijvoorbeeld stikstofgas, koolstofdioxide, koolstofmonoxide, stikstofoxiden, zwaveldioxide en cyanide. De rook van een brand bij een chemisch bedrijf is niet per se gevaarlijker dan gewone rook. Wel kan de rook van een ‘chemiebrand’ extra gevaarlijke stoffen bevatten omdat chemisch materiaal verdampt. Bij dit soort extra gevaar wordt u geïnformeerd via Twitter, de gemeentelijke website, NLAlert en/of de sirene. Sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit en stem, in geval van sirenes, af op Omroep Gelderland via radio, tv of internet.

Hoe blijven we uit de rook?

Eigenlijk is het heel simpel. Wie uit de rook blijft, voorkomt het inademen van schadelijke rook. Ook een brand die wat verder weg is vraagt om actie. Het is zaak om niet te wachten op een sirene of aanwijzingen van de brandweer maar meteen zelf wat te doen. Ga in geval van rookoverlast naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

De vuistregels:

  • Blijf op afstand (wees geen ramptoerist)
  • Sta zo kort mogelijk in de rook
  • Ga niet in de windrichting staan
  • Adem rook niet in (lever liever geen inspanning zoals hardlopen of joggen)
  • Sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit (inclusief mechanische ventilatie)

Vergelijkbare berichten